Kortet är märkt med två olika typer av dna. Det blå syns med blotta ögat som ett genomskinligt nagellack, medan det gula är osynligt.
Kortet är märkt med två olika typer av dna. Det blå syns med blotta ögat som ett genomskinligt nagellack, medan det gula är osynligt. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Spårbart dna kan hjälpa polisen att hitta stöldgods

3:37 min

Den som är rädd att få sina dyra grejer stulna kan nu ta hjälp av dna-märkning, som är unik för varje flaska. Märkningen är spårbar.

I England har tekniken blivit ganska vanlig, berättar kriminaltekniker Tony Mörk på Polisen i Örebro, men i Sverige är det inte många privatpersoner som använder sig av dna-stöldmärkning. Däremot händer det att företag märker sina prylar.

Det finns två typer av dna-märkning; en som är osynlig och en som syns.

– Det kan finnas en poäng med att visa att man märkt en grej, berättar Tony Mörk, men ibland vill man inte visa att sakerna är märkta med dna.

Ett exempel på när märkningen ska vara osynlig är om man drabbats av stölder på en arbetsplats eller inom hemtjänsten. Då kan guldsmycken märkas med en typ av dna som klibbar fast på fingrarna på den som tar i dem. På så sätt kan tjuven avslöjas.

Med hjälp av en speciell lampa kan man se dna-märkningen, och i laboratorium kan man dessutom ta fram vem som köpt dna-märkningen och på så sätt spåra ägaren.

Kriminaltekniker Tony Mörk berättar att koppartråd märks längs järnvägarna, och att originaldelar till dyra bilar kan vara märkta, så att de går att skilja från kopior.

Stora jordbruksmaskiner som stjäls förs ofta utomlands. Nu kan tullen leta efter dna-märkning och på så sätt få tag på den rätta ägaren.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista