lek och buslandet
Bilden är från i somras och visar hur nätet såg ut när en åttaåring skadades allvarligt på Lek och buslandet. Det nätet är sedan länge åtgärdat. Foto: Madeleine Persson

Hittade allvarliga säkerhetsbrister på Lek och Buslandet

3:37 min

Senast i somras skadade sig en åttaåring allvarligt i ett trasigt nät på Lek och Buslandet. När Carina Adolfsson besökte platsen kunde hon se stora brister i säkerheten.

Det var för någon vecka sedan som Carina var på Lek och Buslandet för att leka med sitt barnbarn. Hon fann att många saker var trasiga, och på grund av olyckan som skedde i somras där en åttaåring skar sig över halsen på ett trasigt nät påtalade hon bristerna till personalen - men ingen kom. 

– Det kom ingen på tre timmar, menar Carina Adolfsson. 

Hon fann trasiga nät, trasiga plastbollar som kunde skada ettåringar. Men Carina uppmärksammade också att flera lekstationer var obevakade där äldre barn utgjorde en fara för de små. 

– Som exempelvis vid vulkanen där äldre barnen springer ned för och vulkanen och krockar med de små så att det blir en riktig smäll. Det finns ingen personal ute i leklandet och föräldrar fikar. Man måste ju ha lite koll och ingen i personalen tar något ansvar för att det inte ska vara farligt för barnen, menar hon. 

Enligt platschef Billy Skogh har de inte påtalat några allvarligare brister på Bus och Leklandet. Han berättade också att konsumentverket senast i somras utförde inspektion utan att hitta några anmärkningar, och att de själva har dagliga visuella inspektioner plus att de en gång per vecka går igenom lekstationerna.

– Sen är det dagligt slitage som kan vara svårt att upptäcka. Det är nästan aldrig olyckor som sker med tanke på våra hundra tusen besökare per år. 

Det var en allvarlig olycka här i somras, har man vidtagit åtgärder för att stärka upp skyddsarbetet?

– Absolut har vi gjort det, vi har hårdare krav innan saker och ting byts ut på grund av slitage. Det är naturligtvis otur när sådana saker händer, det ska ju inte hända.

Hon påtalade bristen av personal på golvet?

– Vi har städare som är där i princip hela tiden, sen har vi personal som vi skickar på lazergame och liknande som också är ute i lokalen.

Hur upplever du säkerheten på Lek och Buslandet i Örebro? Hör av dig till formiddag.orebro@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista