Ungdomar utan sysselsättning. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Ungdomar utan sysselsättning i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Sysslolösa ungdomar i Örebro behöver hjälp

1:25 min

I Örebro kommun finns omkring 130 ungdomar som inte fyllt 20 år och som saknar sysselsättning.


Majoriteten saknar även grundskoleutbildning och behöver samhällets insatser.

– Det stora flertalet har en lite brokigare bakgrund. De har haft svårt att klara grundskolan, det finns en social problematik, det kan finnas neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som gjort det hela svårare, säger Monica Möller som ansvarar för det kommunala aktivitetsansvaret i Örebro.

Sedan ett år tillbaka har kommunen det så kallade kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar mellan 16 och 19 år. Ett par personer har nu tillsammans med Monica Möller som chef arbetat med att kartlägga de här ungdomarna. Tidigare hade kommunen bara ansvar för att ha information och koll på den här gruppen ungdomar men nu är det tänkt att man ska hjälpa ungdomarna vidare i livet med utbildningar, jobb eller praktik. Det är viktigt att kommunen hjälper ungdomarna, menar Monica Möller.

– De här människorna blir hemmasittare under många år. Och att inte ha nån plats i samhället, det är förödande för individer, sedan är det en samhällsekonomisk fråga. Att ha människor som inte är i sysselsättning med försämrat mående är aldrig hållbart, säger Monica Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista