Petter Nilsson och Patrik Lindberg
Petter Nilsson och Patrik Lindberg hoppas att fler lagliga graffittivägger kommer upp i Örebro. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges radio

De vill att fler ska hitta konsten genom graffitin

2:41 min

För Örebrokonstnärerna Patrik Lindberg och Petter Nilsson var graffitin en väg in i konsten och måleriet. Nu vill de att fler ungdomar ska få chansen att gå samma väg utan att bryta mot lagen.

När Patrik Lindberg och Petter Nilsson var i 14-15-årsåldern började de ge sig ut på stan för att måla graffiti.

– Graffiti är fritt, ingen kan säga åt en vad man ska göra. Om man har hållit i en sprayburk och målat förstår man känslan, säger Patrik Lindberg.

Som vuxna har både Patrik Lindberg och Petter Nilsson har tagit med sig sin graffitibakgrund in i konsten.

– Petter har hjälpt mig väldigt mycket med att hitta mitt sätt att måla. Det har tagit flera år, men jag har fortfarande kvar rötterna i graffitin, säger Patrik Lundberg.

Nu vill Patrik Lindberg och Petter Nilsson att det kommer upp fler lagliga väggar att måla på i Örebro.

– När man är 14 år och en tuff kille är kanske inte det första gör är att gå på en konstutställning och hyra en ateljé. Så det kan bli en språngbräda till att få ett intresse för konst, säger Petter Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista