Katastroffordonet som ska vara vid hjälp i större olyckor.
1 av 2
Katastroffordonet som ska vara vid hjälp i större olyckor. Foto: Andreas Morén.
Håkan Junkes är beredskapssamordnare på Universitetssjukhuset i Örebro
2 av 2
Håkan Junkes är beredskapssamordnare på Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Andreas Morén.

Örebro län får fordon för katastrofer

4:09 min

Ambulansen i Örebro får en mindre lastbil fylld med sjukvårdsmaterial som snabbt ska kunna nå ut till länets alla delar vid större olyckor och katastrofer.


I lastbilen kommer det bland annat att finnas ett uppblåsbart tält där åtta allvarligt skadade patienter kan få plats och aggregat för el och värme.

– I den här bilen är det inte tänkt att man ska vårda patienter, det här är en bil som snabbt kan komma ut med extra vårdutrustning, säger Håkan Junkes, beredskapssamordnare på Universitetssjukhuset i Örebro

I bilen finns ett stort tält som pumpas upp av två gastuber med luft.

– Det tar ett tag att blåsa upp tältet som ska kunna vårda patienter på plats. Det är ett stort tält som väger över hundra kilo, säger Håkan Junkes.

Och även inom politiken är man nöjd med det nya katastroffordonet.

- Med hjälp av det här fordonet kan vi snabbt få ut mer personal och upprätta en uppsamlingsplats för omhändertagande av skadade personer oavsett var i länet en olycka inträffar, Jenny Steen (S), regionråd inom Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Håkan Junkes, beredskapssamordnare på Universitetssjukhuset i Örebro, hoppas att den här bilen kan betyda mycket för de som är med om en olycka.

– Jag hoppas att den här utrustningen ger värme, vindskydd och att man kan börja påbörja behandling på plats i väntan på ambulans till sjukhuset, säger Håkan Junkes.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista