Karolina Wallström, L och Hannah Ljung, C i Örebro kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Karolina Wallström, L och Hannah Ljung, C i Örebro kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio. Foto: Karolina Wallström, L och Hannah Ljung, C i Örebro kommun. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Blir det bostäder eller fritid i Brunnsparken i Örebro?

8:28 min

Rum för många nya bostäder eller bevara möjligheterna till konserter och evenemang, det är två förslag om framtiden för Brunnsparken i Örebro.

Det är den styrande majoriteten i Örebro kommun som nu presenterar två lite olika förslag på hur Brunnsparken ska kunna se ut i framtiden. I det ena förslaget finns det två större bostadsområden, i nordöstra och sydvästra delen inritade, vilket naggar ganska rejält på grönytorna. I det andra förslag är parken kvar, bara bostadsområdet nere i sydvästra hörnet mot Brunnsgärdet finns kvar.

– Vi har ju en växande stad och ett stort behov av bostäder, och självklart tittar man på möjligheter att kunna växa och bygga flera bostäder, säger Hannah Ljung, centerpartist och vice ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad.

Hon är glad för att man nu kommit så långt i processen att det i alla fall finns två förslag på Brunnsparkens framtid. Men de politiska motståndarna Liberalerna säger absolut nej till bostadsbebyggelse i parken.

– Vi tycker inte att grönområden ska bebyggas, Örebro ska i stället breddas, menar Karolina Wallström, Liberalerna som hellre vill utveckla parken med kanske ett friluftsbad.

Wallström, L menar att hon sett riktningar på hur det kan se ut med bostäder och menar att det då inte finns stor möjlighet att utveckla parken för friluftsliv och evenemang.

Hannah Ljung, C vill också värna grönstrukturerna men menar att det finns många olika synpunkter på Brunnsparkens framtid, och alla är inte intresserade av att det ska förekomma till exempel utomhuskonserter. Enligt Ljung är samrådet både långt och seriöst menat från majoriteten.

– Om vi inte skulle lyssna på medborgarna så fanns det ju ingen anledning att gå ut med ett samråd, hävdar Hannah Ljung, C.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista