finsk flagga
Foto: TT

Svårt att hitta finskalärare för flera kommuner

"Det är oroande"
1:00 min

Degerfors, Hallsberg och Kumla kommun kan inte erbjuda modersmålsundervisning i finska.

Trots att flera elever i de tre kommunerna anmält att de vill ha modersmålsundervisning i finska kan det inte erbjudas. Per Bernestål, samordnare för minoritetsspråksundervisningen i Kumla, menar att det är svårt att hitta lärare med rätt kompetens.

– Vi får inte några sökande och vi har inte hittat någon annan som har kompetens att göra jobbet, säger han.

Enligt en kartläggning från Sisuradio är Lindesberg den kommun i länet som erbjuder mest finskaundervisning. Men de 60 minuter undervisning i veckan som kommunen erbjuder eleverna är bara en tredjedel av den rekommenderade miniminivån på 180 minuter i veckan.

– Dels är det en kostnadsfråga, naturligtvis. Men det är också svårt att hitta lärare, säger Annika Svensson, chef för modersmålsundervisningen i Lindesbergs kommun.

Finska är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Det innebär bland annat att varje kommun är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning i språket om någon ber om det.

– Vi måste jobba vidare tills vi får tag i någon, säger Per Bernestål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".