Ida Flinkde och Linnea Engman
Ida Flinkde och Linnea Engman ligger bakom studien. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Var tredje kvinna lider av vaginal smärta

3:20 min

Vaginal smärta är ett vanligt förekommande problem som drabbar många kvinnor och påverkar deras liv, det visar en studie vid Örebro universitet.  

– Man får ont vid beröring, eller vid tryck eller vid penetration eller den kan också vara generell så att man får ont när man cyklar eller går eller sitter eller har tajta kläder. 

Linnea Engman, doktorand och legitimerad psykolog och Ida Flink, forskare och legitimerad psykolog är två av namnen som finns bakom studien. 

– Ett stort problem för kvinnorna är ju just att det påverkar den sexuella situationen väldigt mycket. Vilket i sin tur kan få relationella konsekvenser så klart. Också en känsla att inte vara normal, att inte kunna ha sex på det sätt som man önskar. 

Ni har samlat in material, berätta hur går det till?

– Vi har rekryterat deltagare på universitetet i Örebro och Mittuniversitetet i Östersund. Datan är baserad på kvinnliga studenter mellan 18 och 35 år. Kvinnor både med och utan smärta.  

– Det vi har sett är att ungefär 30 procent av kvinnorna rapporterar om återkommande smärta under det senaste halvåret.  
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista