Anställda på avdelning Q i Karlskoga. BB, förlossning, gyn, barnmorskor, undersköterska
Oron är stor att verksamheten i Karlskoga kommer att fallera om förslaget att hålla sommarstängt går igenom. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Vården försvarar förslag att sommarstänga Karlskoga BB

"Besvärlig sommar förra året"
4:41 min

Det handlar om arbetsmiljön och att inte slita ut personalen med tuffa sommarscheman för att täcka upp för varandras semestrar.

Så förklarar arbetsgivaren Region Örebro län varför man vill stänga Karlskoga BB under nio veckor i sommar. Vården har under flera år haft svårt att hitta vikarier för att klara av bemanningen inom förlossningsvården, främst på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ. Lösningen blir enligt ett förslag från ledningen att stänga BB i Karlskoga under nio veckor och koncentrera förlossningsvården till USÖ.

– Det var en besvärlig sommar förra året där det var svårt att få ut vettiga scheman, det är ohållbart i längden att personalen inte får den välbehövliga vilan, säger Jennie Liling Ståhl, områdeschef för bland annat Kvinnokliniken inom Region Örebro län.

Hon menar att man måste skaffa förutsättningar till att alla får en vettig ledighet för återhämtning.

Hur ser alternativen ut? Det går enligt Liling Ståhl inte att flytta all verksamhet till Karlskoga istället eftersom BB där är för litet för att klara de födslar som sker på sommaren.

Jennie Liling Ståhl berättar att det inte finns planer att ge någon högre lön till personal som nu kommer behöva resa längre till sitt arbete, men däremot finns ersättning för bilresor eller leasingbil och kanske kommer det en möjlighet att övernatta i Örebro.

– I förlängningen kan vi vinna på att samarbeta i regionen, vi måste se över var vi har våra resurser, både personal och patienter kommer att få resa lite mer i framtiden för att ge och få den bästa vården.

Under onsdagen ska förslaget MBL-förhandlas med de fackliga parterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".