Byggarbetsplats, bygge. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio
Byggarbetsplats. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio

Fler bygglovsärenden i Örebro trots sänkning av rotavdrag

1:18 min

Det är högt tryck på bygglovsavdelningen på Örebro kommun. Antalet bygglovsärenden under årets första två månader har varit högt trots sänkningen av rotavdraget vid årsskiftet.

– Både förra året och i år har det varit mer än i tidigare år eftersom det byggs mycket i Örebro, Örebro växer, säger Josefin Hane, enhetschef på bygglovsavdelning Örebro kommun.

Under årets två första månader har omkring 200 bygglovsärenden kommit till Örebro kommun, en hög siffra jämfört med hur det brukar vara. Förra året var situationen densamma och då sades det att den låga räntan och den kommande sänkningen av rotavdraget var skälet till ökningen.

Men nu har rotavdraget sänkts från 50 till 30 procent av kostnaderna för om och tillbyggnation men intresset har inte minskat.

För att kommunen ska hinna med det höga antalet ärenden och minska handläggningstider så digitaliserar man mer och mer.

– Vi märker att vi har sparat tid med vår digitalisering. Vi står inför fler digitaliseringar som vi ska göra och vår förhoppning är att det ska bli ännu mer effektivt, säger Josefin Hane.

Hon menar att digitaliseringen gör att bygglovsärenden hanteras snabbare.

Idag blir de flesta ansökningar om bygglov avgjorda inom loppet av 3 veckor om ansökan är komplett.

Bygglovsärenden som kommer in till kommunen handlar om nybyggnader, tillbyggnader och annat som kräver bygglov från kommunen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista