Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Odling

Groddar är vårens hetaste trend

Publicerat torsdag 3 mars 2016 kl 12.40
"Man behöver skölja tre gånger per dag"
(1:40 min)
Pernilla Nilsson, trädgårdsmästare på Tant Grön i Vintrosa
1 av 3
Pernilla Nilsson, trädgårdsmästare på Tant Grön i Vintrosa Foto: Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio
Groddar är trendigt i vår.
2 av 3
Groddar är trendigt i vår. Foto: Foto: Maria Rinado/Sveriges Radio
Ärtor skjuter skott och blir goda till mackan eller i salladen.
3 av 3
Ärtor skjuter skott och blir goda till mackan eller i salladen. Foto: Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio

Redan nu är det dags att börja så inför odlingssäsongen. Hetaste trenden i år är att odla groddar.

–På 70- och 80-talet var det jättehett att grodda. Nu har det blivit väldigt hett igen att odla nyttigheter själv, säger Pernilla Nilsson trädgårdsmästare på Tant Grön i Vintrosa.

Det finns massor med olika fröer, ärtor och bönor som går att grodda till skott och groddar. Vissa tar längre tid, vissa groddas i mörker, andra växer i jord. Grodda går att göra året runt, det är enkelt och går relativt snabbt. Två till tre gånger om dagen ska groddarna sköljas så att de inte torkar ut.

–Rättikagroddar är härliga för de blir vinröda, berättar Pernilla.

Så här enkelt groddar du hemma:

1. Lägg bönor eller groddar i en burk och slå på vatten. Låt ligga i blöt minst 6 timmar så att de får dra till sig vattnet och svälla upp. Välj en rymlig burk!
2. Dra på en bit tyg som kan fungera som silduk över burköppningen och sätt fast med en gummisnodd. Slå av vattnet och skölj bönorna/fröna. Ställ burken mörkt i rumstemperatur (gärna upp emot 25 grader).
3. Tag ut och skölj bönorna 2-3 gånger per dag, ställ tillbaka i mörkret.
4. Efter några dagar när groddarna kommit och är tillräckligt stora, ställer du fram groddarna i ljuset så att de blir gröna.

Ät och njut! Groddar håller ca 4-5 dagar i plastpåse i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".