Stureskolan Rektor Richard Fagerström skolgård
Richard Fagerström, nöjd rektor på Stureskolan. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Språkstödet kom till slut till eleverna på Stureskolan

1:14 min

Elever på Stureskolan i Örebro som saknat modersmålsundervisning och studiehandledning på pashto, har nu fått det, och rektor Richard Fagerström är mycket nöjd.

– Ja men det är väl alltid en positiv känsla, och den är jättestor när man hittar lösningar. Det var frustration innan naturligtvis, men just nu är allting jättbra och jag är jätteglad, säger Richard Fagerström.

Nödvändigt stöd
Det var i november i fjol som P4 Örebro kunde konstatera att det fanns stora brister i det som kallas studiehandledning på modersmål i länets skolor. En slags stödundervisning som nyanlända elever har rätt till för att de ska kunna hänga med i skolarbetet, som ju annars sker helt på svenska.

Och Stureskolan i Örebro var en av de skolor som då inte kunde ge en grupp elever från Afghanistan studiehandledning på deras modersmål pashto. Skolan hade beställt stödet ett par månader tidigare, men inte fått det.

Gott resultat
Men nu visar det sig alltså att bara två veckor efter P4 Örebro rapporterat om bristen, och att mestadelen av undervisningen helt gick över huvudet på de pashto-talande barnen på Stureskolan, så fick barnen plötsligt studiehandledning och modersmålsundervisning. Och det har gett resultat, berättar rektor Richard Fagerström.

– Jag tycker det har gått bra, säger han. Allting är ju en process, från början till slut, men framsteg görs hela tiden, och det är det som är det viktiga.

Han menar att stödet är avgörande för de här eleverna.

Mål i lagen
– Det är av jättestor betydelse att de får både studiehandledning och modersmålsundervisning för att kunna nå de mål som finns uppsatta i skollagen. Så det betyder jättemycket, säger Richard Fagerström, rektor på Stureskolan i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista