Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
1 av 6
Hallsbergsbon Hans Röjlars hus blev totalskadat av fukten, och i sex månader har byggtorkarna gått för fullt dygnet runt. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
2 av 6
Vattnet nådde högt ovanför golvet, vilket Hans visar på kakelugnen. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
3 av 6
Hans Röjlar fick en tillfällig lägenhet att bo i, men kommer till sitt hus en gång i veckan för att hämta post. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
4 av 6
"Bäst hade varit att riva hela skiten", anser Hans Röjlar. Men så blev det nu inte. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
5 av 6
Många av villatomterna i ett av de drabbade områdena ser mest ut som en byggarbetsplats. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Översvämningen i Hallsberg 6 månader efter
6 av 6
Hanna Remonen och hennes familj drabbades också av översvämningen. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Notan efter översvämningen: Minst 53 miljoner kronor

"Hur det känns? Herregud, det måste upplevas"
1:25 min

Ett halvår efter den stora översvämningen i Sydnärke, återstår stora reparationsarbeten på många av villorna som svämmades över. Hans Röjlar i Hallsberg är en av de drabbade:

– Hur det känns? Herregud, det måste upplevas, säger Hans Röjlar.

Han vaknade den ödesdigra septembermorgonen i höstas och satte ned fötterna hade vattnet redan nått upp till närmare 1 meters höjd i hans villa på Tingsgatan. Allt bohag blev förstört, så även alla personliga minnen som fotografier och liknande.

Huset blev totalförstört, och trots att det gått 6 månader efter översvämningen är det långt ifrån återställt. Orsaken är att fukten fortfarande sitter i väggarna. Ända sedan september har byggfläktar stått på dygnet runt i huset för att få torrt.

– Dom försökte torka ur, men plattan här är full med fukt.

Enligt branschföreningen Svensk försäkring har 600 försäkringsanmälningar gjorts från drabbade villaägare. Och preliminärt beräknas skadekostnaderna uppgå till 53 miljoner kronor.

Och i kvarteret där Hans bor finns ytterligare ett tjugotal hus som står tomma i väntan på att fukten ska försvinna, och att reparationerna kan börja.

Flera som P4 Örebro talat med reser nu krav på att Hallsbergs kommun förebygger nya översvämningar.

– Att det blir en ordentlig avrinning. Vi har ju tidigare sett att vattnet gärna stannar kvar på gatan när det regnar kraftigt, säger Hanna Remonen, en av de boende i villaområdet kring Tingsgatan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".