Ylva Rosén är chef inom psykiatrin för barn och unga vuxna i Region Örebro län.
Ylva Rosén är chef inom psykiatrin för barn och unga vuxna i Region Örebro län. Foto: Beatrice Emmerik

Tolkbrist gör att flyktingbarn tvingas vänta på vård

1:31 min

Det går inte att hålla vårdgarantin för de som behöver tolk i barn- och ungdomspsykiatrin i länet.

– I takt med den ökade volym asylsökande barn, ungdomar och deras familjer så blir det svårare för oss att boka tolkar och framförallt då att få en tolk inom den förstärkta vårdgaratin, säger Ylva Rosén som är chef inom psykiatrin för barn och unga vuxna i Region Örebro län.

Enligt den förstärkta vårdgarantin har barn och ungdomar rätt att få en tid för samtal hos barn och ungdomspsykiatrin inom 30 dagar. I januari fick 14 patienter i Örebro län vänta längre än så, enligt Ylva Rosén. I februari halverades den siffran.

Enligt Ylva Rosén ska patienterna inte ha fått vänta någon längre tid.

Inom barn- och ungdomspsykiatrin pågår ett förebyggande arbete med att sprida information till de som arbetar med flyktingbarn. Bland annat arrangeras utbildningsdagar för personal på flyktingboenden i länet.

Även om det såklart är viktigt att man hittar de barn och ungdomar som behöver behandling, säger Ylva Rosén att det är lätt tänka att flyktingbarnen faktiskt behöver hjälp från psykiatrin. Men även allmänheten kan ge stöd med små saker i vardagen för att de ska må bättre, säger hon.

– Det kanske kan vara lika hjälpsamt att en vaktmästare på en skola eller en personal faktiskt frågar: "Har du ätit en smörgås i dag", eller "kan du hjälpa mig att bära dom här lådorna", och "kan vi ta en promenad på lunchen". Det kan i bland vara lika gott och stödjande som att ha samtal hos en psykolog eller kurator en gång i veckan, säger Ylva Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista