Örebro slott är en av Örebros stoltheter.
Örebro slott är en av Örebros stoltheter. Foto: Sveriges Radio.

Slottet blir åter turistbyrå året runt

Örebro Turistbyrå kommer återigen att flytta permanent till Slottet i Örebro.

Turistbyrån har varit permanent på Slottet mellan åren 1993 och 2007. Och nu flyttas den alltså dit igen och blir huvudturistbyrå.

Den nuvarande turistbyrån på Medborgarhuset kommer att stängas.

– Det här är ett naturligt steg på många sätt och ambitionen har länge varit att utvidga verksamheten på slottet, säger Örebrokompaniets vd Christer Wilén i ett pressmeddelande.

Turistbyråns nuvarande lokaler på slottet är bättre anpassade för rullstolsburna besökare än förra gången turistbyrån låg på slottet.

Örebrokompaniet är ändå inte helt nöjda.

– Tillsammans med Statens Fastighetsverk och Örebro kommun arbetar vi med att förbättra tillgängligheten både i och utanför slottet. Prioriterat är bland annat att hitta en annan beläggning på delar av Kansligatan, alltså anslutningen från Engelbrektsgatan. Den nuvarande kullerstenen är allt annat än bra, så här måste vi hitta mer anpassade vägar för både rullstolsburna, barnvagnar och andra fotgängare, avslutar Christer Wilén.

Beslutet att förlägga turistbyrån på slottet permanent går hand i hand med landshövding Maria Larsson, som önskar ett öppnare slott, som bör användas mer för att marknadsföra hela länet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista