Hög häck
Höga häckar kan skapa farliga situationer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många anmälningar om trafikfarliga häckar i Örebro

1:24 min

Förra året fick Örebro kommun in 70 anmälningar om höga häckar från irriterade människor.  

– Vi har inte resurser att själva åka ut och titta utan det är när folk anmäler till oss som vi tittar på de här ärendena. Den största ärendemängden som vi får in är om just trafikfarliga häckar, säger Therese Pettersson, tillsynshandläggare på stadsbyggnadskontoret i Örebro kommun.

Förra året tog stadsbyggnadskontoret emot närmare 800 anmälningar från allmänheten om alltifrån svartbygge, fallfärdiga byggnader, ovårdade fastigheter till hissar och ventilationssystem som inte är godkända.

Det största andelen av anmälningarna, 70 anmälningar, handlar om just höga häckar som får folk att reagera.

Det är en prioriterad fråga som kommunen planerar uppmärksamma under våren.

– Det kan uppstå farliga situationer med bilar, cyklister och gående i vägkorsningar och på cykelbanor. Det kan bli allvarliga incidenter, det är därför vi prioriterar det här att man ska sköta sina häckar, säger Therese Pettersson på stadsbyggnadskontoret i Örebro.

Kommunen ger människor en chans att åtgärda fel och brister men om det inte görs kan frågan om exempelvis oklippta häckar hamnar hos byggnadsnämnden. Om bristerna inte åtgärdas efter det kan det bli tal om att betala vite.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista