Workshop, machokultur, byggbranschen, byggcheferna, byggnads
Både män och kvinnor från hade bjudits in till dagens workshop för att diskutera machokulturen inom byggbranschen. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Bättre stämning med fler kvinnor i byggbranschen

4:59 min

Machokulturen är fortfarande ett faktum inom byggbranschen. Idag arrangerades en workshop i Örebro för att lyfta ämnet bland arbetare inom yrkesgruppen.

Machokultur är något som påverkar både män och kvinnor som arbetar ute på byggena. Workshopen arrangerades utav organisationen byggcheferna som arbetar för förbättringar inom byggbranschen och fackförbundet byggnads. Syftet var att diskutera hur machokulturen påverkar byggbranschen negativt och hur man kan arbeta aktivt för att komma ifrån den.

– Det blir väldigt hård jargong. När det kommer in en kvinna i gruppen så ändras det väldigt tydligt på hur man behandlar varandra, säger Linus Lundkvist, snickare. Han menar att stämningen blir trevligare när det finns fler kvinnor på arbetsplatsen och att det minskar pressen bland killarna att vara macho inför varandra.

– Jag har inte råkat ut så mycket för tråkigheter, så jag är glad att det kommer ut mer, säger Hanna Dahlstedt som också arbetar som snickare. Men Hanna betonar att man som kvinna inom branschen ändå kan känna press över att exempelvis inte vara fysiskt lika stark som en man.

– Man ska ju hela tiden bevisa att man kan och det blir ju ansträngt i längden. Man får nog ha lite skinn på näsan och se att man kan faktiskt be om hjälp också och det är ingenting negativt. Kvinnor är ju svagare fysiskt än män, så jag tycker inte det är något konstigt att be om hjälp om vissa saker, säger Hanna. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista