Jan Andersson, fackförbundet Vision Örebro, Rasmus Persson (S)
Jan Andersson, fackförbundet Vision och Rasmus Persson (S) Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Debatt om besparingarna inom hemvården i Örebro

9:09 min

Det är orimligt att spara 100 miljoner menar facket. Örebro har i särklass dyraste hemvården, svarar ansvarig politiker. Fackförbundet Visions Jan Andersson möter politikern Rasmus Persson (C) i en debatt i P4 Örebro. 


Det har stormat en del kring vård och omsorg i Örebro kommun på senare tid, kommunen ska spara 100 miljoner kronor och personal och mellanchefer rapporterar om tuffa arbetsförhållanden.

Senast igår hörde vi om arbetsledare som sitter och jobbar på nätterna och får, enligt facket krav som inte går att uppfylla, ens om man slår knut på sig själv.

Bakgrunden är att kommunen har tappat många kunder i äldreomsorgen för att man infört valfriheten att välja eller bli tilldelad privata utförare av vård och service, så här måste sparas pengar.

Jan Andersson, ordförande för fackförbundet Vision tycker att summan är orimlig.  

– Jag har svårt att tänka mig att det finns luft motsvarande 100 miljoner som går att tajta till. Här ligger det nån typ av systemfel i modellen i Örebro.

Men enligt det ansvariga kommunalrådet Rasmus Persson (C) finns det inget val.     

– Vi har i särklass dyrast hemvård om man tittar med jämförbara kommuner. Kan andra så varför skulle inte Örebro kommun kunna klara det?


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista