USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro.
USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ.

I dag presenteras förslaget på ny regionindelning

Enligt SVT finns förslag på sex regioner där Örebro knyts med andra län än Värmland, ett län som vi idag har ett stort sjukvårdssamarbete med.

Idag kommer besked om hur regionindelningen av Sverige kommer att se ut i framöver.

Enligt SVT ser det ut som att Sverige delas in i sex storregioner, där Örebro isåfall kommer att bilda region med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

Värmland som funnits med i diskussionerna kommer enligt SVT bilda region med Västra Götaland och Halland.

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) regionstyrelsens ordförande tror bland annat att större regioner skulle ge medborgarna en mer jämlik vård.

Men det oppositionsrådet Ola Karlsson (M) är inte lika positiv. Han tycker att det blir väldigt långt för de sjuka att nå regionens ledning.

Det är den så kallade inledningskommittén som utreder frågan om storregioner.

Materialet som presenteras i eftermiddag är ett underlag för fortsatta diskussioner mellan kommittén och landets regioner och landsting. Först i januari 2019 eller 2023 kan en ny läns- och landstingsindelning bli verklighet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten så verkar det som att det ska bli sex nya storregioner och där Örebro ingår i en region tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista