Skolbarn Stureskolan Sana mattebok
1 av 2
Sana tycker mycket om att få läxa och har visat sig vara jätteduktig i matte. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Skolbarn Stureskolan Fruktstund Sana
2 av 2
Fruktstund i klass 1B på Stureskolan. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Sana 8 år: Läxor och lek är kul, men svenskan är svår

7:06 min

P4 Örebro fortsätter följa Sana från Afghanistan som är ny i klass 1B på Stureskolan sen fem månader tillbaka. Hon får kämpa med svenskan men har lätt för matte, och stödet på modersmålet gör underverk.

Det har hänt mycket med Sana sen hon kom till Stureskolan i slutet av oktober i fjol och vi sågs där första gången. Hon har fått fler kompisar och lärt sig lite mer svenska. Men framför allt har hon fått stöd i skolarbetet på sitt eget språk pashto, sen sist.

Och det har betytt mycket säger hon:

– Nu får jag hjälp på mitt språk, men också i svenska. Tidigare fick jag ingen undervisning, men nu kommer läraren hit som pratar peshto, och det är jättebra, berättar Sana.

Vill lära mer
Och Yvonne Rowinski som är klasslärare i 1B håller med. Studiehandledningen som Sana får på sitt modersmål har ändrat mycket till det bättre. Tidigare gick det mesta av undervisningen över huvudet på henne.

– Nu kan hon ju hänga med på ett helt annat sätt i det vi pratar om på lektionerna, och det gör att hon har ett annat intresse för skolarbetet. Hon frågar och vill lära sig mer.

Svenskan är fortfarande svår för Sana, så den får hon slita med, men hon är väldigt duktig i matte. Det intygar både klasskamraterna och fröken.

Bra på matte
– Ja, hon är verkligen duktig och jag är väldigt imponerad av hennes kunskaper, säger Yvonne Rowinski, särskilt med tanke på att hon har obefintlig skolgång sedan tidigare.

– Hon har snabbt tagit igen mattekunskaperna och ligger på samma nivå som sina klasskamrater, säger Yvonne.

Med hjälp av tolken Abdul Kalam berättar Sana att läxorna är det hon gillar allra bäst med skolan. Alla läxor är kul, tycker hon, men det är också roligt att rita och leka med kompisarna.

– Jag har många kompisar, och också en bästis i förskoleklassen, berättar Sana.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista