Sofie Dahlman var med och startade upp den ideella föreningen Psykologer Utan Gränser.
Sofie Dalman var med och startade upp den ideella föreningen Psykologer Utan Gränser. Ikväll har de ett evenemang på Bio Roxy som handlar om migranters trauman. Foto: Malin Laurila

Migranters trauman på agendan för Psykologer Utan Gränser

4:30 min

Sofie Dahlman är en av de som startat upp den ideella föreningen Psykologer Utan Gränser som nu fått fäste i Örebro - ikväll har de sitt första evenemang. 

Psykologer Utan Gränser är en ideell förening som bildades 2012 och finns sedan i vintras i Örebro. Den startades för att fylla en kunskapslucka hos psykologer i Sverige hur man arbetar med ett globala perspektiv.

– Vi har olika projekt, det ena är ett utlandssamarbete med psykologer från andra delar av världen för att lära varandra och utbyta kompetens, man vill fylla en kunskapslucka.

 Vad kommer ni att göra specifikt i Örebro?

– Vi kommer arbeta med kunskapsspridning i Sverige, vi behöver vidga våra vyer för global mental hälsa bland psykolger och studenter här. Sen kommer vi att hålla olika evenemang som är öppna för allmänheten, som ikväll exempelvis.

Ikväll på Bio Roxy håller föreningen en filmvisning och prat om migranters trauman, dit alla intresserade får komma.  

– Vi tänker att det som händer nu i världen att de som flyr får otroliga trauman, och vi psykologer behöver hålla oss uppdaterade i de här frågorna och förstå vad det handlar om, hur blir det för en människa att byta land.

Sofia själv arbetar som psykolog på Knuffen i Örebro och träffar en hel del barn och unga som flytt sina länder. 

– De vi träffar har en hel del psykiatrisk problematik i form av posttraumatisk stress och depressioner. Dels träffar vi psykologer dessa barn, sen finns det en hel del hjälporganisationer. Men fenomenet för oss är väldigt nytt och vi behöver lära oss mer om det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista