Marcus Ericsson Sauber
Marcus Ericsson Sauber. Foto: Andy Wong / TT

Marcus Ericsson med ny bil och nya utmaningar

För Formel 1-stjärnan Marcus Ericsson väntar ett avgörande år. Det är nu han ska etablera sig på allvar.


– Jag är "upp" både på den fysiska och mentala biten. Det gör att jag känner att jag får bättre självförtroende och ser fram emot säsongen, säger han till tt.

För ett år sedan såg Ericsson fram emot att äntligen få köra en konkurrenskraftig bil efter den på alla sätt jobbiga debutsäsongen i Caterham, stallet som inte var i närheten av vad som krävdes för att hävda sig i F1-cirkusen och som gick i konkurs redan innan året var slut.

Klivet in i en av Saubers bilar var ett stort lyft. Marcus Ericsson tog sina första poäng, men den där riktiga fullträffen fick han inte.

Det räckte ändå till att stallet i somras förlängde kontraktet över 2016.

– Vi ville göra klart för andra att inte komma och fråga, säger stallchefen Monisha Kaltenborn på dagens presskonferens hos Viasat i Stockholm.

Nu sätter sig Marcus Ericsson in en ny bil och efter testerna i Barcelona är han nöjd.

– Det är steg framåt på egentligen alla plan. Framförallt "downforce", bilen är snabbare i kurvorna, får med mer fart ut ur dem. Bilen är bättre också i inbromsningarna, mer stabil där och i ingångar i kurvorna. Det är de stora förbättringarna.

– Vi har ett bättre paket, sedan hur det står sig mot de andra får vi se. 

Tillsammans med stallkamraten, brasilianaren Felipe Nasr, inleds säsongen i Melbourne den 20 mars. Den interna rivaliteten dem emellan fortsätter, men fungerar, enligt Ericsson, på ett professionellt sätt.

– Det är alltid fokus på teamkamraten, man gör allt för att slå honom och han gör allt för att slå mig. Vi är inte bästa kompisar som hänger och så, men vi jobbar på ett professionellt sätt. Både jag och Felipe har insett att vi måste hjälpa teamet för att hjälpa oss själva, säger Ericsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista