Heike Erkers, akademikerförbundets SSR:s förbundsordförande, Ljusnarsberg, Socialtjänsten
Heike Erkers. akademikerförbundets SSR:s förbundsordförande Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio

Socialtjänsten i Ljusnarsberg är satt under stor press

5:21 min

För hård arbetsbelastning under för lång tid gjorde att flera anställda valde att lämna socialtjänsten i Ljusnarsberg.

Som P4 Örebro berättat tidigare har antalet ärenden med ensamkommande flyktingbarn tredubblats senaste året i Ljusnarsberg. Länsstyrelsen i Dalarna har kritiserat att ingen ny personal anställts till förvaltningen trots den hårda arbetsbelastningen.

– Vi besökte ju Ljusnarsberg i november förra året och kunde då konstatera att det här är ett socialkontor, som redan då är satt under stor press och har varit det väldigt länge. Det är klart att det accepteras under en situation där vi har en hög invandring på grund av krig i världen, men de har haft det tufft under väldigt lång tid, säger Heike Erkers, akademikerförbundets SSR:s förbundsordförande.

Som följd har ett tiotal personer valt att lämna sina tjänster vid socialtjänsten i Ljusnarsbergs kommun. Och igår berättade vi att ytterligare en person sagt upp sig - då från överförmyndarförvaltningen, säger Heike.

Akademikerförbundets SSR:s förbundsordförande Heike Erkers besökte Ljusnarsberg igår igen för att skapa sig en bild av läget i Socialtjänsten.

– Det här är verkligen en arbetsplats som är satt under stor press och som är i kris, för det får man verkligen säga. När tio duktiga socialsekreterare säger att "nu orkar inte vi längre, nu går vi, vi är vid vägs ände" då har det gått för långt. Det vi också kunde konstatera, det är att ingenting har gjorts, säger hon.

– Det som gäller nu det är att tänka framåt och vara mycket konstruktiv och målmedveten med att bygga upp en socialtjänst i Ljusnarsberg som ska bli en av Sveriges bästa och det var det vi förmedlade till kommunledningen igår, säger Heike Erkers. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista