Nerikes Allehanda. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.
Nerikes Allehanda. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.

Var fjärde ska bort från Nerikes Allehanda

1:06 min

18 tjänster försvinner från Nerikes Allehanda. Det bekräftar Nerikes Allehandas chefredaktör Katrin Säfström.

Nyss kom beskedet att tidningen Nerikes Allehanda ska minska sin personal med 18 tjänster. Mittmedia som äger tidningen ska spara 133 miljoner under 2017 och 2016 och sammanlagt försvinner 90 tjänster från hela koncernen.

– Det blir nog en tuffare prioritering av vad vi kan göra, för man kan inte bara springa fortare och göra fler jobb, utan man får väl prioritera hårdare och välja bort, säger, Måns Uggla, facklig representant för Svenska Journalistförbundet på NA.

– Det är en omställning inför en digital framtid, helt enkelt. Det handlar om att försöka se om sitt hus i en tid där dagspressen har ganska jobbigt med intäkter och så vidare, säger Nerikes Allehandas chefredaktör Katrin Säfström.

Förändringen innebär också att alla kommer bli så kallade multijournalister. Det innebär att samtliga medarbetare förväntas både skriva, fotografera och filma.  

– I mittmedias konstruktion så finns inte fotograftjänster. Sen är det såhär, det är ingen hemlighet, att jag förespråkar god bildjournalistik. Jag är otroligt stolt över vår bildjournalistik i NA och vi har väldigt duktiga fotografer. Men då är det så att människor hos oss framöver kommer att behöva kunna mer än att bara fotografera eller bara skriva, säger Katrin Säfström.

Neddragningarna gäller inom själva redaktionen på Nerikes Allehanda där det i dag arbetar 68 personer. Minskningen med 18 personer motsvarar ungefär en fjärdedels minskning av den redaktionella personalstyrkan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista