Anna Jakobsson enhetschef för ensamkommande flyktingbarn i Örebro kommun. Foto: Karwan Tahir/P4 Örebro
Anna Jakobsson, chef för avdelningen ensamkommande barn och unga i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Nya säkerhetsrutiner på Örebros boenden för ensamkommande barn

1:28 min

Örebro kommun har infört nya säkerhetsrutiner på sina boenden för ensamkommande barn. All personal har fått utbildning i att hantera hot och våld och sen nyår bär alla personliga larm vid ensamarbete.

– Vi har gjort en stor satsning, och den var planerad redan innan den här fruktansvärda händelsen i Mölndal, berättar Anna Jakobsson, chef för avdelningen ensamkommande barn och unga i Örebro.

– Redan i november, december planerade vi en hot och våldsutbildning som skulle vara mycket mer inriktad på bemötande än på ren säkerhet, förklarar hon. 

Intensiv insats
Utbildningen har nu genomförts med alla tillsvidareanställda som jobbar med ensamkommande barn, och i sommar gör man ett omtag för dem som av olika skäl inte kunnat gå utbildningen eller som ska gå in som vikarier.

– Så vi har jobbat intensivt med det här, säger Anna Jakobsson.

Skälet till satsningen är den allmänna oro som finns kring boenden för asylsökande, efter flera allvarliga händelser på andra håll i landet, inte minst då det dödsfall som Anna Jakobsson själv nämner här, där en ung kvinnlig personal knivskars till döds på ett boende för ensamkommande barn i Mölndal, söder om Göteborg.

Nya krav i höst
Men det är också så att Socialstyrelsen nu kräver att alla hem för vård och boende, HVB, skärper sina säkerhetsrutiner och att personalen ska veta hur de ska agera om det uppstår hot och konflikter.

Personliga larm är ingenting som man kräver från Socialstyrelsen, men det har Örebro kommun ändå valt att införa, för att öka tryggheten hos personalen, förklarar Anna Jakobsson.

Två incidenter
– Små, smidiga, personlarm som man bär vid ensamarbete eller när man jobbar natt och det finns en jour som sover eller så.

Och larmen har redan använts, berättar Anna Jakobsson.

– Ja, och det har fungerat väldigt väl, säger hon. Dels var det en gång när personalen trodde att det handlade om akut sjukdom och dels en gång när det var en lite tuffare hotsituation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista