David Bartolini, distriktssköterska Lindesberg
1 av 3
David Bartolini, distriktssköterska på asylhälsan i Lindesberg. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Mona Andersson, psykoterapeut i Örebro.
2 av 3
Mona Andersson arbetar som psykoterapeut på Traumagruppen i Örebro som inte tagit emot asylsökande på tio år. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Nawar Khalef, asylsökande i Gusselby
3 av 3
Nawar Khalef är asylsökande bosatt i Gusselby. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Många traumatiserade asylsökande står utan vård

3:29 min

Nästan en tredjedel av flyktingarna som kommer till Sverige bär med sig psykisk ohälsa.

Över 7 600 asylsökande finns i Migrationsverkets mottagningssystem i Örebro län. Många av dem som tar sig till Sverige och länet kommer från krigszoner och många är gravt traumatiserade av upplevelserna från kriget och flykten. Upp emot 30 procent av dem som kommer uppskattas bära på någon form av psykisk ohälsa, det visar siffror från Socialstyrelsen.

Nyanlända migranter genomgår ofta en hälsokontroll vid primärvården. Där testas de bland annat mot hepatit b, HIV och tuberkolos. I undersökningen ska också migrantens psykiska hälsa avhandlas. Någonting som ibland glöms bort, säger David Bartolini, distriktssköterska på asylhälsan i Lindesberg.

– Man kan ju undra varför. Kanske blir det inte tillräckligt tydligt att även den delen är nåt vi ska titta på vid hälsosamtalet, utan vi koncentrerar oss mer på det fysiska måendet, säger han.

De asylsökande får sällan specialistvård. Om det händer är det vid akuta fall. Traumagruppen på Universitetssjukhuset i Örebro har exempelvis inte erbjudit sin vård till asylsökande under de senaste tio åren.

Mona Andersson är psykoterapeut där och hon menar att flyktingar inte alltid är mottagliga för traumabehandling. Att om man påbörjar en behandling och sen hastigt avbryter den mitt i, kan det snarare vara skadligt för patienten. 

– Det absolut bästa är att handläggningstiden är så snabb som möjligt. Vården ger inga uppehållstillstånd och det är det handlar om, säger Mona Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista