Färgsortering Örebro kommun hushållsavfall villor
1 av 4
Familjen Hans Bielkegren i Nya Hjärsta är nöjda med den nya sorteringen. Inte lika många turer till återvinningen längre. Här hämtas tunnan av Lennart Wallbom på Örebro kommun. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Färgsortering Örebro kommun hushållsavfall villor
2 av 4
Då och då står locket lite öppet på soptunnorna. Hans Bure baxar ut tunnan, och Ola Eklöf på Örebro kommun kollar intresserat. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Färgsortering Örebro kommun hushållsavfall villor
3 av 4
Lennart Wallbom berättar att den nya sorteringen funkat bra i stort sett. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Färgsortering Örebro kommun hushållsavfall villor
4 av 4
Hans Olsson på Skördevägen hoppar inte högt precis, för den nya sorteringen. Han och hans fru tar hellre med kartongerna och plasten själva till återvinningen. När de ändå är iväg och handlar. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Nya sopsorteringen på bred front i Örebro

"Det här är en möjlighet"
1:19 min

Är du villaägare och bor inom Örebro kommun kan du nu lämna återvinningsmaterial direkt i soptunnan. Bara nu tunnan räcker till ...Färgsorteringen av hushållsavfall har nu pågått på bred front i Örebro i en dryg månad. Än är det för tidigt att säga hur många villaägare som hakat på den nya möjligheten att sortera, men en liten vink gav förra veckans soptömning som blev den första med färgsorteringen i skarpt läge.

– Jag tycker det är mycket färgade påsar som trillat ned i bilarna, så jag är positiv och glad över det, säger Ola Eklöf, planerar på Örebro kommun.

Färgsorteringen körde igång på prov i höstas i Örebro, men sedan en månad tillbaka kan alltså alla villaägare som bor i kommunen vara med. Fördelen för villaägaren är att man slipper åka så ofta till återvinningsstationerna.

Kommunen har skickat ut startpaket med färgade påsar för plastavfall, wellpapp, tidningar och plåtburkar. Det nya systemet är frivilligt att vara med i, och inga extra kostnader tas ut. Men det har varit kritik mot att soptunnorna inte räcker till längre.

– Vi får funderingar, hur ska man få plats, varför får jag inte ett större kärl, det borde kommunen bjudit på, säger Ola Eklöf och fortsätter:

– Det här är en möjlighet, man kan använda den om man har kapacitet i kärlet. Känner man att den här närheten och servicen är god kanske man kan ta ett större kärl, trots att det blir en ökad årskostnad.

Vad kostar det att byta kärl?

– Går man från 130 till 240 liter, ökar den med ungefär 765 kronor per år i årskostnad.

Men många är också positiva förändringen, berättar Ola Eklöf:

– Närheten, att man kan sortera hemma, och bli av med återvinningsmaterialet, direkt med sopbilen.

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".