Dejtar vänner på nätet.
Therese Maxe och Anna Yngström bestämde sig att nu får det vara nog med ensamhet, och började nätdejta kompisar i Facebookgruppen "Nya vänner Örebro". Foto: Malin Laurila

Mer populärt att hitta vänner via nätet

12 min

När man var liten var det enkelt - men hur hittar man vänner som vuxen? Anna Yngström och Therese Maxe har börjar nätdejta kompisar.

Allt för många lever med ofrivillig ensamhet. Kanske har man flyttat till en ny stad och inte lyckats hitta kompisar, eller så har man bott länge i en stad och tappat sina gamla vänner. Som vuxen är det inte alltid lätt att hitta nya vänner. 

I flera år har Therese Maxe bott i Örebro, och känner igen sig i problematiken.

– Det blir svårare och svårare att hitta vänner som vuxen. Man har alla olika situationer, en del har barn, andra flyttar och ens gamla vänner kanske inte finns tillgängliga längre, menar Therese.

Att inte ha några vänner som vuxen kan ibland kännas lite skamfullt. Det kan vara lite svårt att prata om. Anna Yngström är nyinflyttad sedan två år och håller med om problematiken.

– Det förväntas att man ska ut och träffa folk och vara med i svängarna, menar Anna. 

Men både Therese och Anna har bestämt sig för att ta tag i sin situation. De blev medlemmar i Facebookgruppen "Nya vänner Örebro". Där kan man skriva till folk och bestämma träff. Anna har varit på en så kallad "kompisdejt".

– Jag träffade en tjej, det började med att vi bestämde en fikaträff på stan. Vi satt och pratade lite grann och tiden gick. Sedan dess har vi haft kontakt, berättar Anna och ler.  

Men hur var första mötet? Är det svårt att gå in med inställning att man ska bli vän när man träffas första gången?

– Jag hade inte riktigt tanken att jag skulle hitta en ny bästa vän, jag tänkte mer att vi får se vad som händer, och det blev ju bra, säger Anna. 

Therese har inte hunnit med att träffa någon än, den planerade dejten fick förhinder. 

– Men jag hoppas på att träffa någon. Det vore så roligt att ha en nära väninna.

Att träffa en helt okänd människa via nätet har så klart både sina för och nackdelar.

–  Fördelen är att du kan lära känna en person under lite längre tid. Nackdelen är att du kan vara en helt annan person i verkligheten än vad du är på nätet, menar Therese och fortsätter.

– Har man blivit bränd förr så aktar man sig lite grann, säger Therese. 

Anna och Therese tips till människor som befinner sig i deras situation är främst att vara nyfiken, öppen och att våga. 

– Var nyfiken men ändå lite aktsam, tänk på att alla är olika och har olika förutsättningar när man går in i en ny kompisrelation. Det är viktigt att man är öppen och nyfiken, säger Therese. 

– Man måste aktivera sig lite grann. Ge inte upp, skulle jag vilja säga. Om man tänkte på småbarn som försöker lära sig gå. De ramlar, kliver upp och ramlar och kliver upp. Man blir sårad av folk ibland och besviken men man måste fortsätta kämpa. Det finns folk för mig också, det finns människor överallt, menar Anna. 

Har du träffat vänner via nätet? Hur gick det? Maila till formiddag.orebro@sverigesradio.se och berätta!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista