P-piller. Foto: TT bild
P-piller. Foto: TT Bild.

M-politiker vill ge unga tjejer fler billiga preventivmedel

Moderata ledamoten Oskar Svärd vill att Region Örebro län subventionerar samtliga preventivmedel.I dag är det bara vissa läkemedel som subventioneras, men alla tjejer tycker inte att de fungerar och väljer bort dessa sorter av p-piller.

Oskar Svärd skriver i motionen att detta får till följd att fler oönskade graviditeter uppkommer.

De dyrare preparaten ingår alltså inte i det utbud som Örebro Region subventionerar, och Oskar Svärd menar att det drabbar de ekonomiskt svaga som inte har möjligheter att köpa de dyrare sorterna.

Socialdemokratiska ordföranden för regionen, Marie-Louise Forsberg Fransson, säger att hon tycker att Oskar Svärds utspel är märkligt med tanke på att det var hans partibroder som såg till att Sveriges kommuner och landsting ändrade rekommendationen till vården. Då smalnades utbudet av när det gäller preventivmedel som kvinnor kan välja mellan.

– Moderaterna har hela tiden varit emot att ge gratis preventivmedel för kvinnor upp till 25 år, så det här känns lite märkligt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".