De boende i Brevens bruk
De boende i Brevens bruk utanför ett utav de hus som de nu blir utslängda ifrån. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio

Hyresgäster i Brevens bruk får inte bo kvar

0:50 min

Flera personer i Brevens Bruk tvingas flytta för att ny verksamhet ska in i huset de bor i. Nya och gamla ägaren säger att de saknar besittningsrätt.

I morse kunde vi höra bedrövade hyresgäster i Brevens bruk berätta om hur de fått brev om att de måste flytta, för att annan verksamhet ska in huset de bor i.

De känner sig lurade och menar att de inte visste vad de skrev på.

Såhär säger Nisse:

– Vi blev mer eller mindre överkörda, allihopa. De sa att det var det vanliga hyreskontraktet, men det var det inte. Så vi blev lurade hela högen. Jag är arg, irriterad och besviken. Vet inte vart vi ska ta vägen. Jag har ett barn också, men det tar de inte hänsyn till, utan de bara slänger ut oss.

Den nya ägaren Omsorgshuset i Stockholm, säger att alla hyresgäster skrivit på kontraktet, och att det var den förra ägaren som ordnade det.

Den förra ägaren, Nerikes Bygg och Bostad, medger att det var i deras kontrakt som det stod, att om huset skulle byggas om eller ändra verksamhet så har hyresgästerna avsagt sig besittningsrätten.

De säger också att de försäkrades av köparen att hyresgästerna skulle behandlas väl.

De tycker det är tråkigt för hyresgästerna att det blivit såhär och de hoppas att det på något sätt kommer att lösa sig.

Den nya ägaren, Omsorgshuset, säger att de inte har några andra lägenheter att erbjuda hyresgästerna.

Vad det ska bli för typ av verksamhet i huset finns det inget beslut om än, skriver vd Kerstin Lundin i ett mejl.

På torsdag eftermiddag ska Hyresgästföreningen ha ett möte med medlemmarna i Brevens bruk för att skaffa sig en bild av situationen och vilka avtal som finns.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista