Birgitta Johansson Huuva
Birgitta Johansson Huuva. Foto: Lovisa Waldeck/Sveriges Radio

Psykiatrin hoppas på nya yrkesgrupper för att klara utmaningarna

"Man behöver en trygg miljö"
7:50 min

Psykiatrin kommer förstärka i det första ledet för att stötta asylsökande som behöver mer kortvarig psykiatrisk vård. Men den som behöver en långvarig behandling får avvakta till man har ett mer långvarigt uppehållstillstånd i Sverige.

Om asylsökande visar tecken på krisreaktioner som ångest, oro och kanske till och med självmordstankar så möter man upp situationen i det akuta. Men om det handlar om diagnosen PTSD, Posttraumatiskt Stressyndrom så avvaktar man till att asylsökande får en mer trygg situation innan man kan starta en behandling.

– Man behöver en trygg miljö, behandlingen kan inte riskera att avbrytas, man avbryter ju inte en operation, det berättar Birgitta Johansson-Huuva, områdeschef för psykiatrin.

Däremot ska asylsökande få mer hjälp av det kortsiktigare slaget när man kommer till Sverige.

– Det vi avser att stärka upp är mötet med den psykiska ohälsan redan i flyktingmottagandet, det ska finnas frågor om hur man mår psykiskt, säger Birgitta Johansson-Huuva.

Eftersom det är personalbrist inom psykiatrin så hoppas man kunna anställa andra personalgrupper som till exempel kuratorer eller psykologer. Människor som jobbar i första linjen inom asylhälsan. 

Psykiatrin har pengar men behöver mer personal, förhoppningen är att behoven bland nyanlända inte ska skapa undanträningseffekter för övriga patientgrupper, säger Johansson-Huuva.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".