Nellie Höök, Thorleif Höök, folkrace, grythyttan, bovik
Samma år som man fyller 15 får man börja köra folkrace, och vid årskiftet kastade Nellie Höök sig bakom ratten. Pappa "Totto" Thorleif har kört folkrace i många år. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

14-åriga Nellie rivstartade sin folkracekarriär

5:51 min

Nellie Höök har folkrace i blodet. Vid årskiftet fick hon äntligen börja köra, och har redan hunnit med tre tävlingar.

I Bovik finns familjen Höök. Deras gård är full av både färdiga och halvbyggda, smått tillknycklade bilar. Nellies bil är röd och är redan bucklig.

– Jag har legat plåt i plåt med andra bilar i heaten, folkrace går nästan ut på att knuffas lite med bilarna, säger Nellie och skrattar.

Åldersgränsen för att köra folkrace är 15 år, men man får börja samma år som man fyller 15. Därför kastade sig Nellie bakom ratten så fort det bara gick - för att det här med folkrace ligger i generna. 

– Mina föräldrar har väl kört folkrace i 30 år, och jag har väl alltid varit med på folkracetävlingar. Jag bestämde mig redan som liten att jag skulle börja köra folkrace, berättar Nellie.

Nu har hon kört i 2,5 månader - och har redan hunnit med tre tävlingar.

–  Jag körde första gången i slutet av januari, men har tränat lite hemma på gården innan. Det är nästan tävling varje vecka i folkrace, sen har jag simtävlingar också, berättar Nellie. 

Hur var första tävlingen?

– Jag var jättenervös, jag tänkte att det viktigaste var inte att komma först i mål, utan att mest komma runt alla varv och köra i takt med alla andra. Jag lyckades väldigt bra, jag var inte först, men jag kom inte sist heller. 

Pappa Thorleif, som mer är känd som "Totto" är den som bygger bilar. Just nu har de 20 bilkroppar på gården, varav 4-5 färdigbyggda folkracebilar. 

– De går åt hela tiden. Bara sen jul till nu har vi byggt två bilar till Nellie. Det är en förbrukningsvara. 

Första tävlingen var pappa Totto speaker. 

– Hon var en poäng från final, det gick jättebra! Hon är väldigt lättlärd, berättar Thorleif.

Hur är det att vara speaker när ens egen dotter tävlar?

– Det var en skräckblandad förtjusning. Jag var jättedålig speaker första heatet när hennes bil plötsligt stannade, jag tänkte vad har jag gjort för fel, det är ju en nybyggd bil? Men det visade sig vara en enkel grej, det var ju mitt eget fel. 

Nästa tävling är redan på lördag i Ånge, och Nellie är laddad.

– Då får jag låna en bil av min släkting som bor i Östersund. Sen ska jag köra så många tävlingar jag kan så länge jag har bil, säger Nellie entusiastiskt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista