Ulrika Sultan twittrar för Svenska Institutet på deras @sweden konto den här veckan
Ulrika Sultan twittrar för Svenska Institutet på deras @sweden konto den här veckan Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio

P4 Örebros spanare twittrar om länet för hela världen

5:32 min

Ulrika Sultan tar över stafettpinnen för Svenska Institutets prisade Twitterkonto med över 89 000 följare - nu ska hon låta världen få insyn i Örebro län.

Svenska institutets uppdrag är att sprida Sverige utomlands, man riktar in sig på företag, ambassader och konsulat, men också alla som har intresse av Sverige. Därför skapades ett stafettkonto på Twitter, vilket man vunnit priser på.

– Det krävs ett viss mod att lämna över hela sitt varumärke och "jag", till en person som man egentligen inte känner, det säger mycket om Sverige att vi har ett förtroende för Sverige, säger Ulrika, som nu fått äran att ta över kontot i veckan men som till vardags arbetar på Örebro universitet. 

Reglerna är enkla. Håll god ton, följ svensk lag,  och förtydliga att politiska åsikter eller liknande inte är personliga och inte Svenska folkets utan twittrarens egna. 

– Det är svårt att ge en bild av hela Sverige, det jag försöker göra är att visa de intressen som jag har kring teknik och naturvetenskap och kvinnornas plats inom teknik. Sen vill jag framhäva Örebro och Nora där jag är ifrån, vem älskar inte Berglagen? Vem älskar inte solen som faller över Slottet? 

Tanken är att hon nu ska framhäva allt det goda som finns att hitta i Örebro län - och självklart har hon redan hunnit twittra om slottet, som redan fått positiva reaktioner. 

– De tycker det är fantastiskt, de säger "gud, vad vackert". Så svarar jag och försöker förmedla det jag tycker är gott. 

Det ärofyllda uppdraget kräver att hon minst ska göra 20 tweets i veckan, men Ulrikas ambitioner är större.

– Jag försöker göra fler för att hålla det levande, men också besvara tweets. Då kan jag ge mitt perspektiv på exempelvis gruvnäringen historiskt som råkade vara fallet igår. 

Tar det här hela din tid?

– Jag försöker tänka smart, jag har rensat i kalendern för jag tänker att det här är mitt uppdrag i veckan, men jag jobbar såklart också. Jag tar möjligheten främst när jag åker kollektivt. 

Vad har vi att förvänta oss av dig på Twitter nu?

– Mot eftermiddagen och på torsdag så kommer jag visa upp vår robotforskning som finns lokalt, vem gillar inte robotar?

– Vi har också alla högskolor och universitet som har släppt platser nu, och jag vill verkligen att kvinnor ska söka tekniska utbildningar. Ni behövs, ni kan teknik! Ta plats och sök, understryker Ulrika.

Under morgondagen är tanken att hon ska framhäva Bergslagen - på riktigt. 

– Imorgon tänker jag att då blir det Bergslagsanknytning, jag funderar på att ta med världen till min favorithytta och kanske snurra igång ett vattenhjul om det inte är fastfruset. 

Vilken är din favorithytta?

- Perhyttan så klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista