Annika Haaster, chef lokalpolisområde Örebro
Annika Laestadius, chef lokalpolisområde Örebro. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Många överfall och rån med kniv i Örebro län

Under den senaste tiden har det varit flera överfall och rån med kniv som vapen i länet. Annika Laestadius, chef för lokalpolisområde Örebro menar ändå att det inte finns något samband mellan händelserna.

Rån med kniv mot ett apotek i Kumla och på en parkering i Örebro, även ett mordförsök på Krämartorget i Örebro där en 37-årig man skadades svårt. En asylsökande man mördades ju också på en förläggning i Storå härom veckan. Och på måndagskvällen blev en kvinna knivskuren av en helt okänd man på en parkering i Varberga i Örebro.

– Det är allvarligt, det finns ett ökat antal knivar i omlopp, vi försöker förebygga såna här brott genom att leta aktivt efter knivar och andra vapen. Den dag en ungdom säger att man börjar bära kniv för att skydda sig själv har man tagit ett första steg till att råka ut för ett våldsbrott, säger Annika Laestadius.

Laestadius tror inte att brotten med kniv har något samband med de skjutningar som förekommit i Örebro det senaste året. Risken för allmänheten är liten, menar Laestadius, oprovocerat våld är väldigt ovanligt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".