Lars-Erik Uneståhl
Lars-Erik Uneståhl Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
U21-landslagets HRV-träning

Inget fel på metoden i sig menar Lars-Erik Uneståhl

6:38 min

Lars-Erik Uneståhl som jobbat med mental träning i många år, håller både med och inte med kritiken mot en mental träningsmetod som U21-landslaget använt.

– Mental träning har de flesta fotbollslag på elitnivå i Sverige jobbat med i 50 års tid, så det är inget konstig i det, säger Lars-Erik Uneståhl som är av de psykologer i Sverige som introducerade mental träning för idrottare och andra redan på 1970-talet.

Han menar att det som är mer tveksamt är Heartmath, den organisation som har gjort fältapparaterna som mäter HRV.

– Tyvärr är det så att man har förklarat det som händer på ett ganska ovetenskapligt sätt utan att ha så mycket stöd för det.

– Men man borde skjuta budbäraren och inte pianisten...men så har man inte tänkt. Och man kan undra varför man ställer till så mycket negativt för det, för resultatet blev ju jättebra.

Man borde ha varit glada för resultatet istället menar Lars-Erik Uneståhl.

– När man nådde nånting som spelarbolagen trodde var mindre än en procents sannolikhet, så borde man vara glada för det och fundera på vad är det som gjorde att man fick det här resultatet, och inte slå ner på att någon försöker förklara bakgrunden på ett ovetenskapligt sätt. Vilket jag håller med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista