Kommunhus Lindesberg kommun
Kommunen ska var med och skapa åtgärder för att lugna ner stöket på bussarna. Foto: Carina Galnou Ipsonius/Sveriges Radio.

Åtgärder ska skapa lugn på bussarna i Lindesberg igen

1:20 min

Stök och bråk har gjort att vissa morgontidiga bussar med skolungdomar i Lindesberg har stoppats.

– Det måste till lösningar från alla inblandade, det säger Linda Svahn (S) om de tidiga turer i Lindesberg som ställts in efter stök och bråk på bussen.

Som det är nu är chaufförernas arbetssituation ohållbar men tillsammans med skolan, bussbolaget och Länstrafiken har man presenterat ett antal åtgärder som ska skapa lugn och ro.

Det är några elever på Stadsskogsskolan som tros ligga bakom stöket och bland åtgärderna nämns extrapersonal på bussarna, fältassistenter som reser med på turerna och en diskussion i skolan om respekt och bemötande av de som jobbar på bussarna.

Per Nordin, trafikområdeschef för Sönes busstrafik i Lindesberg berättar om hur det kan se ut på bussarna på mornarna.

– Vi tvingas tyvärr att konstatera att arbetsmiljön på vissa turer i Lindesberg är ohållbar för chaufförerna. Det går inte att trafikera turerna på ett trafiksäkert sätt. Det förekommer många hot, våldsituationer och tillbud mot chaufförerna och vi hade även polis ute för dubbelbemanning men det räckte inte.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista