Försvarets röjdykare har lokaliserat ammunitionen på Tisarens botten. Foto: Lars Ekelöf/Sveriges Radio.
Tisarens vattennivå kommer att sjunka en halv meter. Arkivfoto: Lars Ekelöf/Sveriges Radio.

Tisaren blir en halv meter lägre

0:37 min

Nu kommer vattennivån i sjön Tisaren sänkas för att det ska bli säkrare och billigare att sanera bort skadliga ämnen och tungmetaller i Åsbro.

Helena Andersson, projektledare på SGU, Myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten, berättar om utmaningarna med arbetet och hur de boende påverkas.

Grund och grynnor som normalt sett ligger lägre under vattnet kommer att komma upp mer.

– Det är ganska svårt att styra den här processen i det här vattensystemet. Det är så det går till helt enkelt, man släpper på för fullt och sen beror hastigheten på sänkningen hur snabbt tillflödet går.

Hur kommer det här att påverka dem som bor eller vistas runt sjön. Det måste väl hända en massa grejer om man tar bort en halv meter vatten?  

– De som mest kommer att märka det är längst norra stranden, där det är lite grundare. Där kommer det att bli tydligt för dem som har bryggor vid vattnet. Och det kommer också att märkas för dem som är ute på sjön mycket, fiskare och andra med båtar, säger Helena Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista