Kackelackor
1 av 9
I ett kök som inspekterades kryllade det av kackelackor. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
löss avföring lusavföring
2 av 9
Avföring från vägglöss i en sängstomme. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
fukt mögel
3 av 9
Mögelangrepp i badrum. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
fukt mögel
4 av 9
Fuktskadad dörrpost. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
fukt mögel
5 av 9
Mögelskadat badrum. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
Kackelackor
6 av 9
Kackelackor i alla stadier, från ägg till fullvuxna. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
fukt mögel
7 av 9
Golv och trösklar förstörda av fukt och mögel. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
Mögel fukt golv asylboende
8 av 9
Skyddskläder är nödvändiga vid inspektionerna, enligt BMB:s miljöinspektörer. Foto: Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB.
Caroline Ahlren och Karolina Lönn, miljöinspektörer på BMB.
9 av 9
Caroline Ahlren och Karolina Lönn, miljöinspektörer på BMB. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Mögel, löss och kackerlackor på asylboenden i norra länsdelen

1:28 min

Många asylboenden i Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors har stora problem med mögel, ventilation och skadedjur. Det visar tillsyner som Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning gjort.

Mögel, fukt, dålig ventilation och skadedjur finns på många av asylboendena i Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors. Det har Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning, BMB, upptäckt när de gjort tillsyner på mer än hälften av de 60 boendena som finns där.

Hundratals bilder
Miljöinspektörerna Karolina Lönn och Caroline Ahlren är de som jobbat med projektet som pågått sen 2014. Nu sammanställer de resultatet, bland annat med hjälp av bilder.

– Här ser du bajs från vägglöss, förklarar Karolina Lönn när hon klickar fram ett av de hundratals foton hon har i sin dator.

– Det är inte alltid man ser lössen, men man ser spåren av dem, säger hon och pekar på svarta prickar och fläckar på en sängstomme.

– Och här har du kackerlackor som springer runt i köket, fortsätter hon. Stora, små, bäbisar och ägg. Det här är nog den värsta lägenheten när det gäller skadedjur, säger hon, och Caroline håller med.

Mycket ohyra
Skadedjur har funnits i många av bostäderna de besökt. Ungefär vart fjärde boende har haft vägglöss, kackerlackor och möss. Och det har förvånat, säger Caroline Ahlren.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så pass mycket skadedjur och inte heller att ventilation skulle vara så dålig.

För framför allt har det handlat om eftersatt underhåll i bostäderna, förklarar Karolina.

– Stora fuktskador och mycket mögel som kan påverka människors hälsa.

Och skälet till att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning dragit igång den stora tillsynssatsningen är just att de asylsökande i de fyra kommunerna ska ha okey boenden.

Utsatt grupp
– De som hamnar i asylboenden är en ganska utsatt grupp, som kanske kommer från dåliga miljöer och tråkigheter innan. Då tycker vi att den miljö de blir satta i ska vara bra, förklarar Caroline.

– Och de är heller inte särskilt klagobenägna, fortsätter Karolina. De är nöjda med att ha fått tak över huvudet, och vet inte sina rättigheter.

Ansvaret för att boendenas skick ligger på fastighetsägarna. Och enligt Karolina Lönn har flera av dem fått förelägganden med vite under projektets gång.

Hur många och var deras boenden finns är dock sekretessbelagt och blir inte offentligt förrän slutrapporten lämnas till BMB-nämnden i slutet av april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista