Askersunds kommunhus. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Askersunds kommunhus. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Askersund

Svårt för socialen att hinna med hanteringen av barn

Askersunds kommun har Lex Sarah-anmält sig själv för att man inte klarar handläggningstiderna för ensamkommande flyktingbarn.

Eftersom det är ont om socialsekreterare i Sverige har det varit svårt att tillsätta alla tjänster, och Askersunds kommun har därför kommit efter med både utredningen och uppföljning av de 90-talet ensamkommande som bor i kommunen.

Nu har Askersunds kommun tagit hjälp av bemanningsföretag för att klara uppgifterna, och socialchefen Maria Stål bedömer inte att någon ungdom farit illa av att utredningarna tar tid.

Vi har inte heller har några långtidssjukskrivningar i arbetsgruppen.

Enligt anmälan till IVO så är det problem att uppfylla kravet på att få barnutredningar klara inom sex månader. Risken är då att barn med behov inte får den vård de behöver.

Det var under hösten 2015 som antalet ensamkommande barn anvisade till Askersunds kommun ökade. Och Askersunds kommun hade då svårt att rekrytera personal i samma utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".