Aztra Sapcanin underhållschef, och vi hörde även Efwa Nilsson, regionchef Eon Sverige.
Aztra Sapcanin underhållschef och Efwa Nilsson, regionchef Eon Sverige. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Earth Hour märks knappt i elproduktionen

5:07 min

Det krävs större energikällor än lampor som släcks för att se en större minskning av elanvändandet. På Eon i Örebro tycker man ändå att det är en viktig symbolhandling.

På lördag är det Earth Hour där invånarna i Sverige uppmanas att släcka sina lampor och andra elapparater i hemmet. Men idag har nästan alla andra sorts lampor som inte drar så mycket el.

– Ja idag har de flesta ledlampor och det märks knappt om man släcker dom, men Earth Hour är ändå en viktig symbolhandling, säger Efwa Nilsson, regionchef Eon Sverige.

Idag slukar basindustrin den största delen av elen och alla bostäder som ska värmas upp. Energibolaget Eon vill sälja el och samtidigt få användarna att minska sin energiåtgång, vilket kan upplevas dubbeltydigt.

– Det gäller att vi får våra kunder att hushålla med elen och energin så får vi en miljövinst, och kan vi lyckas med det kommer fler att använda oss som partners i framtiden, förklarar Efwa Nilsson, regionchef Eon Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista