Hemmapubliken i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Hemmapubliken i Örebro. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio

Minskade bidrag till Örebro Hockey och ÖSK Fotboll

1:48 min

Örebro Hockey och ÖSK Fotboll får mindre pengar av Örebro kommun i år, än de fick i bidrag förra året.

Kommunen drar ner marknadsföringsstödet med totalt en miljon kronor.

– Vi har mindre pengar i år än vi haft förut, och därför måste vi börja minska lite grann. ÖSK och Örebro Hockey är de stora, som får mycket pengar, och det är där vi får effekt om vi tar någonting. De andra får så pass lite så det får ingen effekt. Vi måste ner en miljon ungefär, säger Alf Lindblad, som är evenemangssamordnare på Örebro kommun.

Nio föreningar fick dela på sju miljoner
Förra året delade Örebro kommun ut sju miljoner kronor i marknadsföringsstöd till nio olika föreningar.

ÖSK Fotboll och Örebro Hockey fick 2,6 miljoner kronor var, KIF Örebro fick 1,2 miljoner och de andra sex klubbarna som fick del av stödet fick dela på en dryg halvmiljon.

I år minskar det totala marknadsföringsstödet från sju miljoner till sex. Och pengarna kommer dras från de två klubbar som får mest.

Väldigt kännbart för ÖSK Fotboll
ÖSK Fotbolls klubbchef Simon Åström säger att marknadsföringsstödet inte är några pengar som de tar för givna, och att de får rätta sig efter det minskade stödet. Men det är väldigt kännbart, säger han.

Örebro Hockeys general manager Pontus Gustafsson har inte hört talas om det minskade stödet, och vill inte kommentera det förrän han fått information från Örebro kommun.

Damfotbollen får behålla sina pengar
KIF Örebro får inget minskat stöd, utan får 1,2 miljoner precis som förra året, berättar Alf Lindblad.

– Det finns ju en klausul i sponsringspolicyn om jämställdhet, och där har vi fått en del kritik för att vi inte jobbat så bra med jämställdhet. Jag menar att KIF Örebro är ett exempel på det, för de ligger ganska högt i förhållande till den mediala synligheten. Men vi vill gärna att de ska ligga kvar på den nivån.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista