Singelliv är vanligast i Ljusnarsbergs kommun

1:13 min

Ljusnarsberg är den kommun i landet som har flest singelhushåll. Där består 45 procent av hushållen av en ensam person.

Siffrorna om antalet ensamhushåll kommer från Statistiska centralbyrån. 

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, socialdemokraten Ewa-Leena Johansson, säger att den höga andelen dels beror på att kommunen tagit emot många ensamkommande flyktingbarn, dels på att äldre kvinnor lever ensamma efter att deras män har dött.

– Vi har ju legat i toppen i flera år, och tittar man på SCB:s statistik så ser man ju vilka hushåll det rör sig om. Det är i huvudsak unga pojkar och äldre kvinnor som lever i ensamhushåll.

Vad får det här för konsekvenser för kommunen?

– Ja, konsekvenser, en högre efterfrågan på lite mindre lägenheter kanske.

Men det får inga ekonomiska konsekvenser? Att de som bor ensamma är mer utsatta?

– Jo, så kan det ju vara. Framförallt äldre kvinnor har många gånger en låg pension. Men det är ingenting som har inträffat över ett år, utan det här är en utveckling som har funnits över lång tid.

Ska ni inte försöka locka barnfamiljer att bosätta sig i kommunen?

– Det gör vi väl alltid. Det är klart att man vill att barnfamiljer ska flytta in, men vi har inte gjort någon riktad marknadsföring. Alla har varit välkomna att flytta hit, säger socialdemokraten och kommunalrådet Ewa-Leena Johansson i Ljusnarsbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista