Isak Eliasson från Örebro
Isak Eliasson fick testikelcancer som 24-åring. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Isak Eliasson saknar stöd när samlivet påverkas av testikelcancern

0:51 min

Isak fick testikelcancer när han var 24 år. Det blev en lång process där han var tvungen att våga sörja och så småningom acceptera att hans kropp hade förändrats på många fler sätt än hade räknat med.

Det hela började med att han kände en knöl på sin testikel. Det visade sig vara testikelcancer.

– Det var hemskt. Det är inte mycket man kan göra för att förbereda sig på ett cancerbesked. Det blev en chock, säger Isak Eliasson.

Isak har valt att berätta om sin cancer och hur den har påverkat hans liv, även efter det att han behandlades klart för cancern. Förutom de fysiska förändringarna i form av ett stort ärr på magen och en testikelprotes i silikon har det svåra egentligen varit att hantera de förändringar som skedde som han inte fick tillräcklig hjälp med från vården.

– I mitt fall har jag erektionsproblem, jag har lite svårt att få upp stånd när jag ska ha sex och så får jag ingen utlösning längre när jag får orgasm, berättar Isak.

Det är just de intima frågorna och problemen som ideella organisationen Ung cancer vill sätta ljus på genom samtal med vården. Isak, som själv är engagerad i Ung cancer, vill att vården blir bättre på att informera om vad som kan bli problem för de ofta unga patienterna.

– De var inte så bra på att följa upp det här sociala och det psykiska. De följde inte upp om jag behövde någon medicin eller hur det funkade för mig, menar han.

I helgen hade därför Ung cancer bjudit in flera aktörer inom vården till ett samtal i Göteborg, där Isak var en av paneldeltagarna. Nu hoppas både han och Ung cancer att samtalen ska leda till att det blir bättre information och stöd från vården kring just sex och samlivsfrågor till cancerdrabbade.

Hör hela intervjun med Isak nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista