Ella Kolkowska, lektor i informatik Örebro Universitet
Ella Kolkowska är lektor i informatik på Örebro Universitet. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio

Viktigt att förbereda inför cyberattacker

8:04 min

Cyberattacker riktade mot hemsidor och nätverk kan ställa till med stora problem för samhället. Framförallt när allt fler samhällsfunktioner baseras på att internet fungerar.

I helgen utsattes flera svenska mediesajter för en så kallad cyberattack. Flera av de stora svenska tidningarna drabbades. Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och DN låg nere i flera timmar men även lokaltidningar som NA påverkades av detta. 

– Det kallas för överbelastningsattack. Det innebär att angriparen utnyttjar väldigt många datorer och genom att kontrollera de här datorerna samtidigt skickar förfrågningar till en server som gör att den blir överbelastad och helt enkelt läggs ner, säger Ella Kolkowska, lektor inom informatik på Örebro Universitet.

Ella Kolkowska forskar kring informationssäkerhet och hur människor och samhället påverkas av exempelvis cyberattacker. Hon betonar vikten av att prioritera säkerheten på internet.

– Alla samhällssektorer kan slås ut, med hjälp av cyberattacker. Allvaret ligger i att en angripare kan slå ut ett helt land, genom att just angripa IT-infrastrukturen, säger Ella Kolkowska.

Hör hela intervjun med Ella Kolkowska ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista