elin
Elin känner inte riktigt igen sin telefon efter att ha raderat alla social medier-appar. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

En Facebook-missbrukares avgiftning

3:30 min

Elin Häggberg har varit aktiv på social medier ändå sedan de kom. Nu ska hon hålla sig borta från dem en hel vecka.

Elin Häggberg kollar Facebook minst 20 gånger varje dag. Instagram lika ofta. Twitter betydligt oftare.

Ända sedan sociala medier slog igenom på bred front under andra hälften av 2000-talet har de varit en central del i hennes liv.

– Ibland tippar det över till att bli onödigt mycket scrollande. När man redan har varit inne 1000 gånger går man in igen av slentrian. Det finns en del missbrukstendenser, säger hon.

Men som ett socialt experiment regisserat av Internetmuseum ska Elin Häggberg nu hålla sig borta sina favoritverktyg en hel vecka. Idag är dag tre på avgiftningen.

– Jag mår ganska bra faktiskt. Det känns som en lugn söndag där ingenting händer, säger hon.

Men Elin börjar redan nu ladda för att ett rejält återfall på måndag när experimentet slutar och hon får ge sig ut på sociala medier igen.

– Jag går runt och peppar för att se vad som har hänt när jag har varit borta, hur många notifikationer jag kommer ha på Facebook till exempel, säger hon.

Följ Elins blogg om experimentet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista