Anabola steroider. TT Foto: Stockholmspolisen
Beslagna dopningspreparat vid Stockholmspolisen. Foto: TT.

Fler söker sig till dopningsmottagningen i Örebro

1:27 min

Behovet av behandling mot dopningsmissbruk är stort. Dopningsmottagningen i Örebro med sina 55 platser är fullbelagd.

– Vi ser ett ökat inflöde av människor som söker till mottagningen. Det kanske finns kunskap idag, i de kretsarna, att det finns behandling att få. Vi ser i alla fall en växande efterfråga.

Det säger Åsa Magnusson, verksamhetschef på Beroendecentrum i Örebro, där dopningsmottagningen ingår.

Inte bara örebroare
Det är inte bara personer från Örebro län som söker behandling på dopningsmottagningen i Örebro. Nästan 60 procent av de som söker och får behandling är från andra län.

Dopningsmottagningen har varit en viktig del i ett treårigt projekt som väntas leda till ett nationellt kunskapscentrum för dopningsproblematik med säte i Örebro.

Förutom nio miljoner kronor, som hittills lagts på projektet, behövs några miljoner till för att Örebro ska bli ett kunskapscentrum för forskning, utbildning och behandling som rör dopning.

Centrum för forskning
– Att ha ett kansli där man kan samordna de här frågorna kostar kanske två, tre miljoner, men det behövs framför allt en engångsinsats för att få igång forskning kring dopning.

– Det vore väldigt välkommet om man kunde satsa tio miljoner i en sådan forskningsfond, säger Åsa Magnusson på Beroendecentrum.

En delegation från Beroendecentrum väntas inom kort träffa ansvarig minister för att ta upp frågan om finansieringen av ett kunskapscentrum för dopningsproblematik i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista