I Karlaparken står Lars-Erik Krafve stadsträdgårdsmästere,
1 av 4
Plaskdammen i Karlaparken blir kvar, som många Örebroare önskat, men fylls med ätbara växter istället för vatten, berättar stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Skärmklipp Karlaparken ska rustas
2 av 4
Karlaparken är ett av flera grönområden i Örebro kommun som nu ska rustas. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.
Karlaparken ska rustas
3 av 4
En ny lekplats ska det bli i Karlaparken. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Karlaparken ska rustas
4 av 4
Gång- och cykelvägen vid Karlparken smalnas av och får en beläggning av stenmjöl. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Snart blommar plaskdammen i Karlaparken

1:20 min

Nu när våren börjat spira, drar upprustningen av Örebros parker och lekplatser igång. Tolv miljoner kronor beräknas arbetet kosta i år.

Först ut av alla parker är Karlaparken på väster i Örebro.

– Vi kommer starta så fort vi bara kan nu när beslutet är taget i nämnden, säger stadsträdgårdsmästaren i Örebro, Lars-Erik Krafve. Vi behöver bara köpa in till exempel lekutrustning och annat.

Som P4 Örebro tidigare berättat ska Örebro kommuns parker och lekplatser rustas, och Karlaparken blir först ut. 

Parken kommer att göras om helt, till en kostnad av en miljon kronor. Det ska bli fler blommor och träd, en helt ny lekplats, grillplatser, fotbollsmål, nya bänkar och bord.

Örebroarna har varit med och lämnat förslag på hur parkerna ska se ut, och ett starkt önskemål för just Karlaparken var att den sen många år torrlagda plaskdammen, renoveras och sätts igång igen. Men det skulle blivit för dyrt, ansåg kommunen. I stället kommer plaskdammen att blomma:

– Vi kommer att plantera blommor och även buskar som man kan äta. Politikerna har tagit beslut om "den ätbara parken", där frukträden kommer att ingå, längs med boulebanan, förklarar Lars-Erik Krafve.

Vilka ätbara växter blir det?

– Förutom frukträd kan det bli vindruvor, säger Krafve.

Nästa park att göras om är Tybbleparken i Örebro, men lekplatserna i Glanshammar, Lillån och Saxon park i Brickebacken ska också rustas, liksom plaskdammen i Harald Aronssons park i Rosta.

En helt ny lekplats ska också byggas i Hovsta, och i budgeten har tre miljoner kronor satts av för plantering av nya träd runt om i staden. Till detta ska även Örebros rondeller "snyggas upp", som det heter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista