Norrcity Örebro Storgatan
Vi gick ut på stan i Örebro för att prata om känslorna efter terrorattentaten i Bryssel. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Efter attentatet i Bryssel - oro över ökad rasism här hemma

6:35 min

Attentatet i Bryssel har gjort att många örebroare oroas över att rasismen i Sverige och Örebro kommer att öka.

Dagen efter terrorattentaten i Bryssel, då drygt 30 person dödades och 200 skadades gick P4 Örebros reportrar Malin Laurila och Gustav Wirtén ut på stan i Örebro för att höra hur tankarna går hos örebroarna.

– Vi pratade med alla möjliga, både dem med utländsk härkomst och de som har sina rötter här i Sverige, för att få en samlad bild av hur man kan uppleva en sån här situation och vilka effekterna kan bli, berättade Malin när hon och Gustav gästade Eftermiddag i P4 Örebro efter rundturen på stan.

Gustav träffade till exempel en man som tyckte att han jobbat hårt för att skapa en bra bild av folk med utländsk bakgrund, men att några idioter, som han säger, förstört det.

– Alla som har invandrarutseende är utpekade, alla som har skägg till exempel, alla kvinnor som bär slöja är utpekade. Det är en mycket ful bild om oss som inte stämmer alls.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista