Universitetssjukhuset i Örebro.
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Arkvibild/USÖ.

Örebro län bland de sämsta i landet att klara vårdgarantin

1:34 min

Sjukvården i Region Örebro län tillhör de landsting som klarar sig allra sämst när det gäller vårdgarantin sedan kömiljarden avskaffades.

– Moderaterna oroas väldigt mycket över att vi idag har en viljelös regering, som inte lägger tydliga reformer som sätter patientfokus främst i sjukvården. Det säger Cecilia Widegren som är Moderaternas socialpolitiska talesperson.

– Man har medvetet tagit bort ett antal tydliga prestationsersättningar och en systematisk metodutveckling för att köerna ska bli mindre.

Bland de sämsta
Att få en operation eller åtgärd inom 90 dagar efter beslut, är en av delarna i vårdgarantin. Enligt siffror från januari i år klarar Örebro län bara det i 66 procent av fallen, vilket hör till de sämsta noteringarna i landet.

Vid samma tid två år tidigare låg andelen på 76 procent, enligt Sveriges Kommuner och Landstings sajt väntetider.se. Då fanns fortfarande kömiljarden, där landstingen fick extrapengar om man lyckades korta köerna.

Stora skillnader
Även i landet som helhet har siffrorna försämrats, men det är stora skillnader mellan olika landsting.

Socialdemokraten Anna-Lisa Sörenson, som är vice ordförande i riksdagens socialutskott, tillbakavisar kritiken från Moderaterna, och pekar på att väntetiderna ökade redan under slutet av alliansregeringens styre.

– Så vad den regeringen har gjort, det är att ersätta kömiljarden med en professionsmiljard, säger Sörenson. Kömiljarden, alltså vårdgarantin, är bara ett sätt att bota ett symptom.

För mycket byråkrati
– Vi försöker istället komma till tals med grundorsakerna, att vårdpersonalen många gånger inte får arbeta med det de är där för att göra och är utbildade för, utan får syssla med mycket byråkrati och administration.

Så klarar Örebro län vårdgarantins 90 dagar till operation/åtgärd:

Januari 2016: 66 procent (rikssnitt 77 procent)

Januari 2015: 68 procent (rikssnitt 83 procent)

Januari 2014: 76 procent (rikssnitt 86 procent)

Januari 2013: 86 procent (rikssnitt 87 procent)

Januari 2012: 77 procent (rikssnitt 86 procent)

Källa: väntetider.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista