Avspärrningar i Katrineholm
Avspärrningar i Katrineholm. Foto: Emil Langvad/TT

Misstänkt bomb på tåg från Örebro

1:25 min

Polisen fick larm om farligt föremål på tåg. Ett tåg från Örebro stoppades utanför Katrineholm och resenärerna evakuerades.

Tåget gicks igenom men tidigt i morse blåstes faran över.

Klockan 20.23 tog polisen i Sörmland emot ett samtal gällande misstänkt farligt föremål ombord på ett tåg på väg mellan Örebro och Katrineholm, vidare mot Stockholm.

Misstanken har uppkommit efter att tågpersonal fått information om att en person uttryckt sig på ett sätt som skapat oro hos de andra resenärerna.

Polisen har tagit beslut om att stoppa tåget utanför Katrineholm och alla resenärer har evakuerats.

Nationella bombskyddet har kallats in för att med hjälp av bland annat hundar göra en närmare undersökning av tåget. 

Polisen har hört ett antal personer på tåget och två personer har medtagits för vidare förhör. En av dem är ett vittne, den andre är den man som ska uttalat det som orsakade oron säger Fredrik Kliman på polisen Region Öst.

Tåget har flyttats till annan plats under tiden undersökningen pågår. Det finns i nuläget ingen prognos för hur lång tid undersökningen beräknas ta, säger Kliman.

Polisen har varit i kontakt med Trafikverket för att på bästa sätt försöka underlätta för resenärer att komma vidare med exempelvis ersättningsbuss.

Den nationella bombgruppen kunde blåsa faran över strax efter klockan 03.00 i natt och tågtrafiken kunde också rulla igång.

Den man som misstänktes för hoten har släppts efter förhör säger vakthavande vid polisen i region Öst i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista